Hae blogeistani ja verkkosivuistani

tiistai 6. syyskuuta 2011

Tietoa erilaisista järjestelmäkameroiden objektiiveistä

Järjestelmäkameroihin tarvittavia erillisiä objektiivejä on olemassa useita tyyppejä, eri tarkoituksia varten.

Normaali objektiivillä tarkoitetaan objektiivia joka tallentaa lähelle ihmissilmällä nähtävä terävän näkymän. Tällöin yleensä puhutaan 50mm polttovälin objektiivistä.

Tele-zoom objektiivillä tarkoitetaan objektiiviä joka tuottaa normaalia silmillä nähtyä näkymää pienemmän kuvan. Objetiivin tele osuus alkaakin siten 50mm jälkeen.

Laajakulmaobjektiiviksi kutsutaan objektiivia joka tuottaa normaali objektiivia laajemman kuvan. Nykyisin markkinoilla on objektiiveja joissa on 10mm polttoväli, mutta hyvin usein nuo tuottavat voimakkaan tynnyrivääristymän sekä vinjetoivat voimakkaasti. Nuokin virheet ovat korjattavissa kuvankäsittelyohjelmissa, tosin silloin alkuperäistä kuvaa joudutaan rajaamaan jonkinverran.

Kiinteäpolttovälisissä objektiiveissä ei ole zoom ominaisuutta vaan niissä on nimensä mukaisesti kiinteä polttoväli. Niiden tuottamat kuvat ovat yleisesti ottaen laadukkaampia kuin zoom-objektiivien. Kiinteäpolttoväli tuo myös omat ongelmansa kuvaamiseen, kun kuvaajan pitää liikkua kohteen mukaan, koska zoomia ei ole käytettävissä. Potrettikuvauksessa käytetään usein 100mm kiinteäpolttovälistä objektiivia, joka tuottaa oikean perspektiivin ja mahdollistavat voimakkaan syväterävyys efektin luomisen valokuvaan.

Kalasilmä objektiivejäkin on muutama erilainen. Toisilla saa otettua ympyränmuotoisia kuvia ja toiset taas kattavat 180 asteen näkymän. Lue lisää Valonkuvaaja.com sivustolta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti